Osteoporoza

Osteoporoza  je sistemska bolezen, ki se kaže z zmanjševanjem mineralne kostne gostote. Le-ta je največja okrog 25.leta starosti, upada  pa  že po 40.letu starosti, po menopavzi pa  je proces hitrejši  zaradi prenehanja delovanja jajčnikov pri ženi.
Osteoporoza je bolezen starejših in starih žensk. Pojavi se, ko procesi razgradnje kostnega tkiva prevladajo nad gradnjo.Poruši se še mikroarhitektura kosti, zato že dvigovanje relativno lahkega bremena, hitri zasuki v pasu ali padci s stojne višine lahko povzročijo  zlome vretenc ali kolka.
80% zlomov kolka pri ženskah po 50.letu je posledica osteoporoze. Zaradi zapletov po operacijah kolkov in pridruženih kroničnih bolezni je umrljivost  20%, večja je invalidnost, stopnja rehabilitacije je v veliki meri odvisna od motiviranosti pacienta. Mnogo bolnikov ostane nepokretnih in odvisnih od tuje pomoči. Osteoporoza je velik problem s socialnoekonomskega  vidika, zato jo je treba preprečevati in pravočasno zdraviti. Osteoporoza  prizadene tudi moške.
Rizične ženske za zbolevanjem za osteoporozo so tiste z nizko telesno težo pod 60 kg , ki so izgubile menstruacijo  pred 45.letom , ki so kadilke, fizično neaktivne, katerih starši so utrpeli osteoporozni zlom kolka, ki se ali so se zdravile z glukokortikoidi  vsaj 3 mesece, ki so pozno dobile menstruacijo, ki imajo preveč aktivno delovanje ščitnice.  Hormon estrogen je velik zaščitnik žensk pred osteoporozo, pri moških pa testosteron.
V prvih letih po menopavzi  ženska lahko izgubi 3 – 5% kostne mase letno. Ta proces  se upočasni, če uživa dovolj kalcija, vitamina D in  če skrbi za redno gibanje pri telesnih obremenitvah.  Pri starejših je treba povečati  vnos beljakovin, da preprečimo sarkopenijo (zmanjšanje mišične mase).
Primarna osteoporoza je posledica pomanjkanja spolnega hormona estrogena, sekundarna pa nastane zaradi drugih dejavnikov, endokrinih bolezni, kroničnih vnetnih bolezni, pri katerih se izločajo v telo vnetni dejavniki, ki zavirajo tvorbo in pospešujejo razgradnjo kostnine, zaradi dolge imobilizacije udov,kroničnega alkoholizma,kajenja, določenih zdravil…
Ženske naj si  izmerijo kostno gostoto po 60.letu, rizične  pa že prej. Po 70.letu naj si kostno gostoto izmerijo tudi moški. V tej starosti se pojavlja osteoporoza kolkov v večji meri pri obeh spolih.
Glavni cilj preventivnega dodajanja vit D, pravilne prehrane z dovolj kalcija ali pa samega zdravljenja je, da se zmanjša tveganje za zlome. Zlomi  prsnih in  ledvenih vretenc spremenijo obliko hrbtenice, držo človeka, zniža se telesna  višina,spremeni se odnos med notranjimi organi, deformacije pa  spremljajo kronične bolečine.
Osteoporoza je kronična bolezen.  Vse več je bo, ker se spreminja način življenja, a ne v korist človeka.Od slehernega človeka je odvisno kakšno starost bo imel. Velja rek, da kar si sejal v mladosti to žanješ v starosti!