menopavza

Naravna menopavza je izguba menstruacije zaradi usihanja delovanja jajčnikov, nastopi okrog 52.leta v razvitem svetu in tudi pri nas. Jajčne celice ne dozorevajo več. Perimenopavza ali obmenopavza je obdobje pred menopavzo in še eno leto po njej. Samo menopavzo določimo retrogradnjo oziroma za nazaj; je zadnja menstruacija, ki ji sledi leto dni brez krvavitev.
Jajčnik se začne starati  po 40.letu. Menstrualni ciklusi se časovno lahko skrajšajo ali podaljšajo, po kvaliteti pa so menstruacije lahko bolj šibke ali bolj močne. Ko začnejo menstruacije izostajati, ob tem se pojavljajo še vročinski polivi, pa govorimo že o premenopavzi.
Brez težav preide to obdobje manj kot tretjina žensk, več kot polovica žensk ne želi uživati nobenih zdravil. Nekaterim pomagajo že anksiolitiki ali antidepresivi, mnoge posežejo raje po fitoestrogenih. To so izvlečki    rastlin, ki delujejo podobno kot estrogeni in so za človeka neškodljivi. Nahajajo se v zelenjavi, žitaricah, sadju, ženšenu, črni detelji,…Ni zagotovo, da fitoestrogeni  pomagajo  vsem uporabnicam.
Če govorimo o pojavu naravne menopavze, je genetika tista, ki določa kdaj se bo to zgodilo. Vsaka ženska ima določeno dobo funkcionalnega jajčnika. Ko začne propadati, se pojavijo težave – motnje menstrualnega ciklusa in vzporedne neprijetnosti. Težave se lahko omilijo s pravilno prehrano, s prenehanjem kajenja, z zmanjšanjem uživanja kofeina, alkoholnih pijač, z rednim gibanjem in psihično stabilnostjo. Pri večjih težavah,ki ženskam onemogočajo normalno življenje, posežemo po nadomestni hormonski terapiji . Uredijo se nepravilne krvavitve, izboljša se splošno razpoloženje
Menopavza  doleti vsako žensko. To ni bolezen. Je pa stanje spremenjenega hormonskega stanja,ki ženskam povzroči vročinske polive, nespečnost, zmanjšanje koncentracije, padec energije, povečano telesno težo. Dolgoročne spremembe so suhost nožnice, bolečine pri spolnih odnosih, nehotno uhajanje urina in osteoporoza.
Ginekolog lahko pomaga pri vseh naštetih težavah.
Sprememba v produkciji hormonov povzroči nered v menstrualnem ciklusu, spremeni se počutje in razpoloženje. Ciklusi so lahko brez ovulacije ali bolj redko ciklusi z več ovulacijami. Sluznica v maternici se tvori nepravilno, temu sledijo krvavitve, ki so ali prepogoste ali pa dolgotrajne. Rečemo jim disfunkcijske. Pomembno je, da si ženske ta dogajanja zabeležijo in pravočasno obiščejo ginekologa. Izostanki krvavitev ne škodijo, prepogoste in dolgotrajne pa vodijo v izčrpavanje ženske v smislu    slabokrvnosti.