Dekleti v čakalnici

Živijo, si prišla na pregled k ginekologinji?
Ja, dobila sem vabilo , to bo moj prvi pregled pa me je malo strah. A boli?
No , malo čuden občutek je, ampak boli pa ne. Skušaj ne misliti na to, če boš sproščena sploh vedela ne boš kdaj je konec pregleda.
Povej mi no ali se moram  v ordinaciji popolnoma sleči?
Slečeš spodnje hlačke. Najbolj praktično je, če prideš v krilu ali pa če imaš kakšno dolgo majico. Pa ne pozabi kdaj je bil prvi dan tvoje zadnje menstruacije. To smo vedno vprašane. Fino izpadeš, če za odgovor na to vprašanje ne potrebuješ telefona. Ginekologinja pravi, da moramo ta podatek imeti v glavi, že tako premalo uporabljamo možgane. Pa žvečilni gumi daj iz ust preden vstopiš.
Kul, da si mi to povedala. Hvala ti. Se lahko še kaj dobiva, ko bo pregled za mano?
Seveda, počakaj me, da še jaz opravim pa greva na kofi čez eno uro.
Danes sem dala PAP test. Saj mi je ginekologinja razložila vse okrog njega ampak sem totalno zmedena. Mi lahko ti še enkrat poveš zakaj je to potrebno?
PAP testu se reče kar bris materničnega vratu. Po 20.letu prideš v preventivni program ZORA, to pomeni Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb pri ženskah. Ginekologinja odvzame s posebno palčko odmrle celice, ki so v vratu in na površini materničnega vratu, ki ga imaš v nožnici. Pri spolnih odnosih lahko dobiš vse mogoče spolne bolezni od fanta, tudi predrakave spremembe, ki počasi ampak  gotovo vodijo v raka na materničnem vratu. No, tvoje celice potem potujejo k citologu v Ljubljano.Če so v redu, dobiš vabilo za ponovni odvzem brisa čez eno leto, če pa je še ta v redu pa vsake tri leta.TI priporočam, da redno hodiš. Mene so enkrat poklicali predčasno za ponovni odvzem, ob tem mi je pa vzela še bris na HPV. Zdaj sem čisto mirna, ker je bil rezultat negativen.
A to je tisto, za kar sem bila pri 11.letu cepljena v šoli? Ampak, če sem cepljena, a nisem potem zaščitena? Kako se že temu reče ?
HPV pomeni  humani papiloma virus. Tudi če si bila cepljena hodi na preventivne ginekološke preglede. Seks je bolj varen.  Seveda si pa bolj zaščitena kot tista, ki ni bila cepljena.Malo poglej po spletu, da boš več vedela.
Sem vprašala še za kontracepcijo. A misliš, da so tabletke O.K.?
To boš pa še videla. Če si dobila recept za tabletke jih verjetno lahko preizkusiš. Meni so povzročale težave pa sploh nisem pomislila, da so lahko one krive. Mi je fant rekel, da sem postala zoprna, samo prepirala bi se pa še za seks mi ni bilo. Potem sem jih pa kar prenehala, pa mi je ginekologinja rekla, da sem storila prav. Zdaj sva pa na kondomih. Mogoče bom v prihodnosti poskusila še kaj, baje je kar nekaj drugih možnosti. Sicer pa vedno lahko vprašaš ali kontaktiraš po mailu s tvojo ginekologinjo.
Ti si pa res frendica. A te lahko še kdaj kaj vprašam?